12 soorten babykak en wat ze betekenen

Er is misschien geen ander moment in je leven dat je meer geobsedeerd bent door poep dan wanneer je een nieuwe ouder wordt! Oké, misschien was de middelbare school voor sommigen een goede tweede. Maar dit is een heel ander soort obsessie. Nieuwe ouders besteden veel tijd aan het kijken naar, praten over en opruimen van poep. Dat komt omdat baby’s gemiddeld poepen twee tot drie keer per dag voor het eerste levensjaar. Dat zijn bijna 1.000 kakjes! Dus hier is de primeur over 12 soorten babykak en wat ze betekenen.

Babypoep: wat betekent het?

1. Meconium

Dit is de eerste poep die je baby ooit zal hebben. Gefeliciteerd, nieuwe ouder! Meconium is een steriele, dikke, teerachtige, zwartgroene, geurloze poep. Het is het resultaat van alles wat het maag-darmkanaal van uw baby in de baarmoeder heeft verzameld, inclusief oud bloed, waardoor het die echte zwarte kleur krijgt. Het kan optreden tijdens de bevalling of meestal binnen 36 uur erna. Dit is de enige keer dat echt zwarte ontlasting oké is voor je baby, of echt voor iedereen.

2. Moedermelkkak

Pasgeboren moedermelkpoep is erg vloeibaar en komt vaak voor. Soms poepen pasgeborenen bij elke voeding, dat kan wel tien keer per dag zijn! Het is vaak erg waterig omdat het zo licht verteerbaar is. Het is vaak geel en louche. Maar elke tint geel, groen, bruin of oranje is normaal. Het kan een zoete of gistachtige geur hebben.

3. Formule Poep

Deze poep is meestal dikker dan moedermelkpoep. Het is vaak groener of bruiner en iets donkerder dan moedermelkpoep. De consistentie is vergelijkbaar met pindakaas. Elke tint geel, groen, bruin of oranje is ook normaal.

4. Overgangspoep

Dit is iets tussen het dikke donkere meconium en de zachtere ontlasting van moedermelk of flesvoeding. Baby’s eten de eerste paar dagen van hun leven niet veel en de meeste vallen in deze periode af, wat ook normaal is. Meestal verwachten we dat ze tot 10% van hun geboortegewicht zullen verliezen. Op dag 3 tot 5 van het leven zou uw baby echter weer moeten aankomen. De kak voordat ze goed eten en aankomen, is een overgang van meconium naar de traditionele moedermelk of flesvoeding.

5. Vaste stoffen

Zodra uw baby vast voedsel begint te eten en niet alleen moedermelk of flesvoeding drinkt, verandert de ontlasting drastisch. Het wordt stinkender en dikker, en neigt meer naar de poep van een volwassene. De kleur verandert ook en weerspiegelt vaak de kleur van het voedsel dat ze binnenkrijgen. Je kunt zelfs stukjes onverteerd voedsel in de kak zien; dit maakt nieuwe ouders meestal bang, maar is normaal.

6. Diarree

Ouders hebben vaak moeite met het definiëren van diarree voor een baby, vooral in de begintijd wanneer elke kak eruit ziet als wat je diarree zou noemen voor een volwassene. De belangrijkste indicator voor diarree is een verandering in het normale ontlastingspatroon van uw baby. Dus als uw baby vaker gaat dan normaal, of als de poep vloeibaarder is dan normaal, wordt dat als diarree beschouwd. Het probleem als je een pasgeboren baby hebt, is dat je nog niet weet wat “normaal” is!

Diarree kan het gevolg zijn van een infectie, voedselintolerantie, een bijwerking van medicijnen, of gewoon van het inslikken van extra speeksel of snotterig slijm als uw baby tandjes krijgt of verkouden is. Als u zich zorgen maakt dat uw baby diarree heeft, vooral terwijl u aan het uitzoeken bent wat ‘normaal’ is, moet u contact opnemen met de arts van de baby.

7. Constipatie

Constipatie is wanneer uw baby harde ontlasting heeft. Kak die eruitziet als kleine konijnachtige korrels, harde stammen of knikkers, betekent meestal constipatie. Constipatie wordt niet bepaald door hoe uw baby eruit ziet of klinkt tijdens het poepen of zelfs door de frequentie van de poep. Dit is een veel voorkomende fout die nieuwe ouders maken.

Als uw baby gromt, kronkelt of rood wordt tijdens het poepen, betekent dat niet noodzakelijk dat uw baby verstopt is. Poepen is een zeer complexe reeks gebeurtenissen waar men aan moet wennen! Het vereist het samentrekken van specifieke spieren en het ontspannen van andere. En je baby moet het allemaal liggend op de rug doen! Frequentie is ook geen indicator van constipatie. Sommige baby’s die borstvoeding krijgen, houden vast aan alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en kunnen vele dagen zonder poepen. Gebruik dus de consistentie van de kak om te bepalen of uw baby verstopt is of niet. Obstipatie betekent meestal dat uw baby meer vloeistof of vezels in het dieet nodig heeft, maar de bijzonderheden variëren met de leeftijd van uw baby, dus neem contact op met de arts om te zien wat uw baby nodig heeft.

8. Mosterdpoep

Of het nu doet denken aan Grey Poupon, een typische mosterd van een chef-kok zoals Maille met de korrelige, louche textuur, of de klassieke Franse gele mosterd, elke mosterdpoep is gebruikelijk voor baby’s die borstvoeding krijgen. Als dit het stadium is waarin je je bevindt, is het begrijpelijk dat je een tijdje ketchup op je hotdog zult doen!

9. Groene kak

Groene poep is normaal! Als je baby gelukkig is en goed groeit, is er meestal niets om je zorgen over te maken. Donkergroene poep kan afkomstig zijn van pigment in voedingsmiddelen zoals spinazie en andere groenten. Of het kan gebeuren bij het nemen van ijzersupplementen. Felgroene poep kan betekenen dat het voedsel om de een of andere reden snel door de darmen is gegaan. Of als je borstvoeding geeft, kan felgroene kak erop duiden dat je baby meer dunne voormelk heeft gekregen dan vette achtermelk. Als je baby het echter goed doet, is het meestal niets om met je ogen te knipperen. Maar als uw baby niet goed groeit of zich anderszins niet goed voelt, is het iets om contact op te nemen met de arts. In dat geval kan het duiden op een infectie of een ander probleem.

Als de poep van uw baby constant groen is van het slijm en eruitziet alsof u uw neus in de luier van uw baby hebt gesnoven, moet u de dokter bellen. Dat kan erop wijzen dat er sprake is van een melkeiwit-intolerantie of een ander probleem.

Een andere klassieke oorzaak van felgroene kak is voedselkleurstof. Niet alleen groene voedselkleurstof. Denk aan je kleurenwiel! Een verjaardagstaart met zowel blauw als geel glazuur kan de engste, helderste groene kak opleveren die je ooit hebt gezien!

10. Rode kak

Als uw baby felrode poep heeft, moet u zeker contact opnemen met de arts. Dit is hoogstwaarschijnlijk bloed en kan een van de vele verschillende dingen betekenen. Het kan gewoon een anale fissuur zijn, wat een kleine scheur in de huid rond het bilgat is, waardoor er bloedstrepen kunnen verschijnen in de meestal zeer harde poep. Het kan bloed uit uw tepel zijn als u borstvoeding geeft en bloedende, gebarsten tepels heeft. Bloed in de ontlasting kan ook het gevolg zijn van een hevige, bloedende luieruitslag. Of het kan een teken zijn van melkeiwit-intolerantie. Rode ontlasting kan echter soms iets veel ernstigers betekenen, zoals een infectie of darminvaginatie. Dus als uw baby ooit koorts of pijn heeft met de rode poep, moet u onmiddellijk de arts bellen. Infectie kan worden veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. Darminvaginatie is een medisch noodgeval waarbij de darmen terug in zichzelf telescopen. Dit gaat gepaard met hevige pijn en soms ontlasting van de zogenaamde “rode bessengelei”.

11. Zwarte kak

Daarom is het goed om aandacht te besteden aan die eerste meconiumpoep. Want dat is een echte zwarte ontlasting, niet alleen donker. Meestal gebeurt het nooit meer. Maar als je ooit nog een echte zwarte kak ziet, moet je die bewaren en de dokter van je baby bellen. Het kan betekenen dat er bloed in het maagdarmkanaal zit.

12. Witte kak

Echt witte ontlasting zonder kleur is zeer zeldzaam en niet subtiel, maar u moet de dokter bellen als u het ziet, omdat dit op een leverprobleem kan duiden.

Dus daar heb je het, de 12 meest voorkomende soorten babypoep en wat ze kunnen betekenen. Zodra je baby begint te praten, wordt het een beetje gemakkelijker om al deze mysteries te achterhalen. Gebruik voor nu echter de aanwijzingen die je hebt. Je doet het geweldig!

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Petitdeux.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart